Centrumgebouw Oesterdam Resort Tholen - BINT architecten


Centrumgebouw Oesterdam Resort

Centrumgebouw Oesterdam Resort Tholen
Status
Gerealiseerd
Jaar
2019
Opdrachtgever
Waterrijk Oesterdam
Functie
Multifunctioneel
Oppervlakte
4500M² BVO
Locatie
Tholen

Voor Oesterdam Resort in Tholen heeft BINT het multifunctionele centrumgebouw ontworpen. De voorzieningen in het centrumgebouw bestaan uit: receptie, hotelappartementen, diverse horeca, detailhandel, multifunctionele ruimten, kantoren, havensanitair en wellnesruimten . De locatie van het park is aan de Oesterdam gelegen midden in de Zeelandse delta en natuur. Rondom het centrumgebouw worden een nieuwe haven, ruime parkeergelegenheid en een ligstrand aangelegd.
Het concept voor het gebouw is gebaseerd op een stervorm met drie punten die letterlijk in het centrum samen komen. Doordat het totale programma over de drie vleugels is verdeelt, valt er altijd een vleugel achter het gebouw. Hoerdoor blijft het in aanzicht een bescheiden volume. De armen ‘vangen’ het omliggende landschap en grijpen naar de horizon de kopgevels geven uitstraling richting de verschillende windstreken en vormen vanaf het water het oriëntatiepunt.

Waterrijk-concept

Centrumgebouw Oesterdam Resort, Tholen - BINT architecten
Het volume en doorsnedeprofiel worden gedicteerd door de vastgestelde regels voor massa, nok en goothoogten. Door een 50 % regel wisselt de goothoogte tussen de vier en circa zes meter en ontstaat er een speels gevelbeeld. De nokhoogte ligt vast op circa twaalf meter gemeten vanaf het opgehoogde maaiveld. De relatief lage goothoogten t.o.v. de nokhoogte zorgen ervoor dat het grootste deel van het programma in de dakkappen moest worden opgelost. In twee vleugels zijn de kappen volledig gevuld met hotelappartmenten, deze ontlenen hun charme direct aan de dakvorm en krijgen, samen met het unieke uitzicht, een geheel eigen karakter.
Het centraal gelegen atrium is het verbindende element tussen de vleugels en scheidt de horeca visueel en fysiek van de hotelappartementen. Het is vormgegeven als een transparent glazen midden wat direct in verbinding staat met de buitenruimten, de omgeving en de functies in de vleugels. De verbindingsbruggen geven maat en schaal aan het hoge atrium. De bruggen lijken te zweven door het ontbreken van kollommen. Constructief worden ze hiervoor opgehangen aan de wanden van de vleugels. De verschillende ruimtes in de horecavleugel zijn flexibel in te delen en te schakelen. Dit maakt dat het gebouw zich, gedurende de dag, kan aanpassen aan het gebruik, de functie en verschillende doelgroepen.
Waterrijk_Oesterdam_relatieschema

Waterrijk_Oesterdam_0005

Centrumgebouw Oesterdam Resort, Tholen - BINT architecten
Waterrijk_Oesterdam_tekening_bg

Waterrijk_Oesterdam_tekening_doorsneden

Waterrijk_Oesterdam_tekening_1eWaterrijk_Oesterdam_tekening_doorsneden

 

Centrumgebouw Oesterdam Resort Tholen - BINT architecten

Centrumgebouw Oesterdam Resort, Tholen - BINT architecten


Centrumgebouw Oesterdam Resort, Tholen - BINT architecten