Woning Ecovillage Ilperhaven, Den Ilp

Status
In ontwikkeling
Jaar
2018
Opdrachtgever
fam. Kloosterboer
Functie
wonen
Oppervlakte
380M² BVO
Locatie
Den Ilp

De opdrachtgevers hebben het idee om een klein ecovillage te realiseren met meerdere duurzame starters- en doorstroomwoningen voor woningzoekenden in Landsmeer. Belangrijke aspecten uit het plan zijn duurzaamheid, sociale cohesie, voorrang voor woningzoekenden uit Landsmeer en samenwerking met de naastgelegen school.

Dit plan voor ecovillage Ilperhaven bestaat uit 1 “groen” woonhuis met een groen dak, 4 duurzame starterswoningen (2 hoekwoningen en 2 tussenwoningen) en 6 duurzame doorstroomwoningen. Ook zijn een gezamenlijke moestuin, kippenren, wateropvang, elektrische laadpaal, deelauto’s, diverse groene daken, Landsmeerse kleurstelling van de gevels en natuurvriendelijke oevers onderdeel van het plan en worden alle woningen aardgasloos.

Het concept voor het woonhuis is gebaseerd op de verbinding van het programma met de omgeving, waarbij oriëntatie, uitzicht en overgang tussen binnen/ buiten een belangrijke rol spelen.
Het programma is opgedeeld in een open en gesloten programma, die gescheiden worden door een centrale routing. Door aan de routing een patio en vides te situeren wordt het programma zowel onderling als met de omgeving verbonden. De woonkamer wordt door middel van glazen puien en ruime overstekken verbonden met het zuidgerichte terras aan het water. De overstekken hebben tevens een zonwerende functie waarbij directe zontoetreding in de zomer wordt voorkomen.
De groene daken en voorgevel dragen bij aan het duurzame karakter van de woning en zorgen tevens voor extra verkoeling en draagt bij aan verlaging van druk op rioolstelsel.

Den_ilp85_concept

Woonhuis Den Ilp - BINT architecten

\Dpi-fileserver9bintproject_aKDI001_woonhuis_Den_Ilp_85�7_c

Woonhuis Den Ilp - BINT architecten

Den-Ilp-85_gevelaanzichten

Woonhuis Den Ilp - BINT architecten
Den-Ilp-85_0013
Den-Ilp-85_0015
Woonhuis Den Ilp - BINT architecten
Den-Ilp-85_0006
Den-Ilp-85_0007