Horeca Laco Strandbad Nuenen - BINT architecten


Renovatie Laco Strandbad, Nuenen

Status
Gerealiseerd
Jaar
2015
Opdrachtgever
Laco Enode B.V.
Functie
Horeca
Oppervlakte
360M² BVO
Locatie
Nuenen

Het uitgangspunt voor de renovatie van Strandbad Nuenen was om met minimale ingrepen het bestaande paviljoen de uitstraling te geven van een ‘strandpaviljoen/ beachclub’. Hierbij was het belangrijk om de entreezijde van het paviljoen beter zichtbaar te maken voor passanten. Wandelaars en fietsers moeten worden uitgenodigd om te komen genieten van het terras, speeltuin en uitzicht. De gehele renovatie is in twee fasen opgedeeld, het exterieur en het interieur. De eerste fase is reeds gerealiseerd, fase twee staat voor volgend jaar gepland.

In de huidige ruimtelijke opzet zijn zowel het logistieke functioneren als de ruimtelijke beleving en relatie met de omgeving niet optimaal benut. Oorzaak is de huidige positie van de verschillende programma onderdelen. Indien we de toiletgroep van de ruimte in het huidige dagrestaurant verplaatsten naar een meer centrale plaats, ontstaat er direct ruimte voor een volwaardige entree in de noordgevel. Tevens is biedt het de mogelijkheid om meer transparantie te creëren richting het ‘passanten’ terras.

De keuken wordt negentig graden gedraaid, waardoor de looplijnen in de keuken kort worden gehouden en de spoelkeuken gescheiden wordt door de uitgifte van de keuken. De koel- en vriescel zijn direct vanuit de keuken toegankelijk en er is een afsluitbare ruimte voor ‘droge’ opslag toegevoegd. De open uitstraling ter plaatse van de uitgifte in de huidige ‘serre’ ruimte geeft de bezoeker een letterlijk ‘kijkje in de keuken’. Aan de zijde van de uitgifte komt onder het verlaagde plafond de nieuwe hoofdbar, hierdoor zijn alle horecaruimtes goed te bedienen en heeft de bar een centrale positie in het paviljoen.
In de huidige barruimte is naast de entree van de toiletgroep plaats voor een extra bar. Deze afsluitbare ruimte kan afzonderlijk functioneren als vergader/ feestruimte, waarbij er gebruik kan worden gemaakt van de toiletten en extra opslagruimte. De huidige toiletruimte wordt herbestemd tot personeelsruimte. In de nieuwe plattegrond is door deze ingrepen een heldere verdeling tussen publieke en privé ruimten gemaakt.

Laco_Strandbad_Nuenen_concept

Horeca Laco Strandbad Nuenen - BINT architecten
Het huidige paviljoen kenmerkt zich door een aaneenschakeling van verschillende volumes en dakvormen. Vierkante en rechthoekige volumes zijn voorzien van twee puntdaken, een hol gebogen dak en een plat dak, wat een onrustig totaalbeeld oplevert.
Door een schil op boeiboord hoogte om het gebouw heen te maken in de vorm van open houten lamellen wordt het gebouw beter leesbaar met een hedendaagse uitstraling. De verschillende volumes blijven herkenbaar door de diverse hoogtes in de schil te integreren. Ter plaatse van de lichtrand bij de ‘opgetilde’ daken wordt de houten gevel opengewerkt, zodat daglicht tot diep in het gebouw door kan dringen.
De gevel van het kernvolume wordt in z’n geheel met hout bekleed en geleidt bezoekers naar de nieuwe entree en de kassa van het strandbad. Door ook de deuren van de meterkast en gasruimte weg te werken, ontstaat er ruimte voor signing in de houten lamellengevel. De houten lamellen volgen grotendeels de gevellijn, maar wordt op een paar plekken doorgetrokken zodat een overdekt terras ontstaat die onderdeel is van het ensemble.De houten kolom- en liggerstuctuur van het overdekte terras zorgt voor een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Dit wordt versterkt doordat het houten plafond van buiten naar binnen
doorgetrokken is. In het interieur kunnen verlichting en installaties in deze koof weggewerkt worden. De overgang van houten liggers, overstek van houten plafond en verticale lamellen hebben tevens een functie als zonwering, waarbij op elk moment van de dag de filtering en schaduwwerking anders is.
Naast het plafond wordt ook de materialisatie van de houten vlonderdelen van het terras doorgetrokken in het interieur. De houten vloeren en plafonds worden onderbroken door wit gestucte wanden. Door de eenduidige materialisatie en verlichting op het scheidingsvlak tussen wand en dak worden de verschillende ruimten met elkaar verbonden, wat bijdraagt aan de uitstraling van het strandpaviljoen.

Laco_Strandbad_Nuenen_opbouw

Horeca Laco Strandbad Nuenen - BINT architecten

Laco_Strandbad_Nuenen_situatie

Horeca Laco Strandbad Nuenen - BINT architecten

Laco_Strandbad_Nuenen_gevels_noord+oost

Laco_Strandbad_Nuenen_gevels_zuid+west

Horeca Laco Strandbad Nuenen - BINT architecten
IMG_8948
IMG_9017
IMG_9013