Blue Lagoon, Scheveningen

Status
Gerealiseerd
Jaar
2019
Opdrachtgever
Blue Lagoon
Functie
Multifunctioneel
Oppervlakte
598m² BVO
Locatie
Scheveningen

Het paviljoen bevind zich aan het verhoogde deel van de boulevard van Scheveningen, ten zuiden van Sealife. De nieuwe boulevard moet hier nog worden aangelegd, hierdoor was het een uitdaging om een paviljoen te ontwerpen die aan zowel de bestaande als de nieuwe situatie aansluit zonder concessies te hoeven doen aan het ontwerp.

Aangezien een seizoenspaviljoen twee keer per jaar op/ afgebouwd moet worden is het uitgangspunt een paviljoen dat opgebouwd is uit units, waardoor de op- en afbouwtijd aanzienlijk verkort wordt. 18 units van 3,45 x 9,90 m worden rondom neergezet. In het midden worden liggers gehangen, waardoor de binnenruimte kolomvrij kan worden uitgevoerd.

Programmatisch bestaat het paviljoen uit een functionele kern (keuken, opslag, bar en toiletten), een horecaruimte en een te overkappen terras. De functies zijn geïntegreerd in één volume dat gemaximaliseerd is op het kavel. Vanaf de boulevard is er door transparantie in de nok een doorzicht in het paviljoen. Doordat de gevels en het dak vanuit dichte kern richting het terras steeds transparanter worden, ontstaat een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten.

De dakvorm heeft drie hoogte accenten, waarbij het dichte dakdeel en de te overdekken buitenruimte onderdeel zijn van dezelfde hoofdvorm. Hierdoor ontstaat een dynamische lijn in de gevel, die tevens zorgt voor doorzichten en daglichttoetreding tot diep in het gebouw.
Door het gebruik van schuifwanden en schuifdaken kan het gebouw snel aangepast worden aan de weersomstandigheden en/ of gebruik.

blue_lagoon_concept_04

blue_lagoon - 10-01 - Situatie

blue_lagoon - 20-00 - Begane Grond

blue_lagoon - 40-01 - Gevels

blue_lagoon_0014

blue_lagoon_0014_dicht

blue_lagoon - 90-100 - Constructieve opbouw