Kantoor Bezuidenhoutseweg 2, Den Haag
BINT heeft in opdracht van SENS real estate een ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van het kantoor aan de Bezuidenhoutseweg 2 in Den Haag.
Het uitgangspunt is een duurzame herontwikkeling, waarbij de gevel en installaties ingrijpend worden gerenoveerd en daarnaast extra ruimte wordt toegevoegd.
Toevoegen programma
Het streven is om minimaal 40% aan het bestaande vloeroppervlak toe te voegen.
Door aan de zuidzijde nieuwe vloeren te realiseren wordt het kavel volledig benut, daarnaast worden er twee verdiepingen
toegevoegd. Er kan een open kantoorvloer, cellenkantoor of een combinatie hiervan worden gerealiseerd.
Voorzetgevel
De bestaande gevel wordt zoveel mogelijk behouden. Door de gevel ‘in te pakken’ krijgt het gebouw een hedendaagse uitstraling,
daarnaast krijgt de gevel een betere isolatiewaarde. Door de horizontale lijnen te benadrukken sluit de gevel aan op zijn
omgeving.
Klimaatgevel
De nieuwe gevel wordt terugliggend uitgevoerd met een eigen materialisatie. Hierdoor presenteert het gebouw zich als twee in elkaar geschoven volumes. De achterliggende gevel sluit aan bij de belijning van het uitstekende deel. De glazen gevel voorzien van een print reflecteert het omliggende groen en gebouwen. De dichtheid van de glasprint wordt aangepast aan de oriëntatie van de gevels.
Transparante plint
Door de plint transparant uit te voeren ontstaat ter plaatse van de uitkragende voorzetgevel een ‘zwevend’ volume. De relatie met het groen van de Koekamp wordt
hiermee versterkt, zowel van binnenuit als vanaf de straatzijde. De huidige uitgebouwde entrees worden inpandig opgelost zodat het gebouw een heldere structuur krijgt.
Buitenruimten
De vervallen buitenruimte aan de Zuidzijde van het gebouw wordt teruggeplaatst op de bovenste verdieping. Vanaf deze besloten
buitenruimte heeft men een mooi uitzicht over de Koekamp en het Malieveld. De buitenruimte kan gecombineerd worden aan een bedrijfsrestaurant op de bovenste verdieping.
Fase 2
Het concept van de eerste fase wordt grotendeels doorgetrokken naar de tweede fase, waardoor de twee gebouwen een sterke onderlinge relatie krijgen. Daarnaast hebben de gebouwen ook afzonderlijk van elkaar een duidelijk herkenbare verschijningsvorm.
Door de bestaande gevelopeningen op strategische
plaatsen samen te trekken en hier een terugliggende glazen gevel te maken ontstaat een dynamisch gevelsbeeld en komt er meer daglicht binnen.
Aan de Zuid- en Westgevel volgt de terugliggende gevel de opbouw van de eerste fase, waardoor de gebouwen
visueel verbonden zijn.
Op de hoek van de Oost- en Zuidgevel is dit accent in de gevel juist naar buiten gezet, waardoor een bijzonder element richting het kruispunt ontstaat.