Renovation Laco Strandbad, Nuenen

Status
Built
Year
2015
Client
52º Noord B.V.
Function
Leisure
Surface (GFA)
360sqm
Location
Nuenen (NL)

Het uitgangspunt voor het concept van Strandbad Nuenen is om met minimale ingrepen het bestaande strandpaviljoen en horeca te renoveren met een uitstraling van een ‘strandpaviljoen/ beachclub’ Hierbij is het belangrijk om de voorzijde van het paviljoen toegankelijk te maken voor passanten; mensen die te voet, op de fiets of met de auto komen genieten van het terras, speeltuin en uitzicht. De renovatie is in twee fasen opgedeeld, het exterieur en het interieur. De eerste fase is reeds gerealiseerd, fase twee staat voor volgend jaar gepland.

In de huidige ruimtelijke opzet zijn de verschillende programma onderdelen op dusdanige wijze gepositioneerd dat zowel het logistieke functioneren als de ruimtelijke beleving en relatie met de
omgeving niet optimaal benut wordt. Door de toiletgroep van de ruimte in het huidige dagrestaurant te verplaatsen naar een meer centrale plaats in de huidige keuken/ garderobe, ontstaat ruimte voor een nieuwe entree in de noordgevel en de mogelijkheid om meer transparantie te creëren richting het nieuw aan te leggen ‘passanten’ terras.

De keuken wordt negentig graden gedraaid, waardoor de looplijnen in de keuken kort kunnen worden gehouden en de spoelkeuken gescheiden kan worden door de uitgifte van de keuken. De koel- en vriescel zijn direct vanuit de keuken toegankelijk en er is een afsluitbare ruimte voor ‘droge’ opslag toegevoegd. De open uitstraling ter plaatse van de uitgifte in de huidige ‘serre’ ruimte geeft de bezoeker letterlijk een kijkje in de keuken. Aan de zijde van de uitgifte komt onder het verlaagde plafond de nieuwe hoofdbar, hierdoor zijn alle horecaruimtes goed te bedienen en heeft de bar een centrale positie in het paviljoen.

In de huidige ‘strandbar’ ruimte is naast de entree van de toiletgroep plaats voor een extra bar. Deze afsluitbare ruimte kan afzonderlijk functioneren als vergader/ feestruimte, waarbij er gebruik kan worden gemaakt van de toiletten en extra opslagruimte. De huidige toiletruimte wordt getransformeerd tot personeelsruimte. In de nieuwe plattegrond is een heldere verdeling tussen publieke en privé ruimten gemaakt.

Laco_Strandbad_Nuenen_concept

Het huidige paviljoen kenmerkt zich door een aaneenschakeling van verschillende volumes en dakvormen. Vierkante en rechthoekige volumes zijn voorzien van twee puntdaken, een hol gebogen dak en een plat dak, wat een onrustig totaalbeeld oplevert.
Door een schil op boeiboord hoogte om het gebouw heen te maken in de vorm van open houten lamellen wordt het gebouw beter leesbaar met een hedendaagse uitstraling. De verschillende volumes blijven herkenbaar door de diverse hoogtes in de schil te integreren. Ter plaatse van de lichtrand bij de ‘opgetilde’ daken wordt de houten gevel opengewerkt, zodat daglicht tot diep in het gebouw door kan dringen.
De gevel van het kernvolume wordt in z’n geheel met hout bekleed en geleidt bezoekers naar de nieuwe entree en de kassa van het strandbad. Door ook de deuren van de meterkast en gasruimte weg te werken, ontstaat er ruimte voor signing in de houten lamellengevel. De houten lamellen volgen grotendeels de gevellijn, maar wordt op een paar plekken doorgetrokken zodat een overdekt terras ontstaat die onderdeel is van het ensemble.De houten kolom- en liggerstuctuur van het overdekte terras zorgt voor een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Dit wordt versterkt doordat het houten plafond van buiten naar binnen
doorgetrokken is. In het interieur kunnen verlichting en installaties in deze koof weggewerkt worden. De overgang van houten liggers, overstek van houten plafond en verticale lamellen hebben tevens een functie als zonwering, waarbij op elk moment van de dag de filtering en schaduwwerking anders is.
Naast het plafond wordt ook de materialisatie van de houten vlonderdelen van het terras doorgetrokken in het interieur. De houten vloeren en plafonds worden onderbroken door wit gestucte wanden. Door de eenduidige materialisatie en verlichting op het scheidingsvlak tussen wand en dak worden de verschillende ruimten met elkaar verbonden, wat bijdraagt aan de uitstraling van het strandpaviljoen.

Laco_Strandbad_Nuenen_opbouw

Laco_Strandbad_Nuenen_situatie

Laco_Strandbad_Nuenen_gevels_noord+oost

Laco_Strandbad_Nuenen_gevels_zuid+west

IMG_8948
IMG_9017
IMG_9013