Paviljoen Waterreus Scheveningen - BINT architecten


De Waterreus, Scheveningen

Status
Built
Year
2015
Client
De Waterreus
Function
Leisure
Surface (GFA)
500sqm
Location
Scheveningen (NL)

Waterreur-Scheveningen-strandpaviljoen_2016
De Waterreus in Scheveningen is in 2016 bekroond als Beste Strandpaviljoen van Nederland! De verkiezing Strandpaviljoen van het Jaar is een initiatief van Strand Nederland.

Het concept voor het jaarrond paviljoen is gebaseerd op een rechthoek en maximale flexibiliteit t.o.v. de weersomstandigheden en exploitatie. Dit resulteert in een compact volume met een groot open en flexibel in te delen terras met behoud van zicht naar zee en boulevard. Het paviljoen wordt gerealiseerd in een opgetild bouwvolume op een plint van 1 meter hoogte boven het doorgaand strandprofiel. De ligging in het midden van cluster 4, tussen de reeds gerealiseerde surfpaviljoens, is uniek. Dit deel van het strand is het zogenaamde activiteitenstrand.


Het constructieve uitgangspunt is een traditioneel strandpaviljoen met karakteristieke houten spantconstructies en houten gevels. De uitstraling is laagdrempelig en sluit aan op het semi-openbare karakter van de functie.

Door de materialisatie komen de gebouwdelen en de achterliggende functies naar voren. De functionele kern, met keuken opslag en personeelsruimten, is stevig van hout en ”draagt” het gebouw ook in constructieve zin. De publieke ruimte is voornamelijk met glas omgeven en geeft de gasten maximaal uitzicht op de omgeving .

Het gebouw wordt rondom voorzien van een lichtdoorlatende schuine dakstrook. Deze dakstrook brengt het licht tot diep in het paviljoen. Het paviljoen krijgt hierdoor gedurende de dag/ seizoen en weertype een steeds wisselende sfeer. ‘s avonds werkt de transparante dakstrook omgekeerd en geeft het dak rondom licht gezien vanaf de boulevard. Hiermee krijgt het paviljoen vanuit iedere windrichting een unieke uitnodigende uitstraling en in samenwerking met de dynamiek van de seizoenen, licht en donker, toont het letterlijk zijn veelzijdigheid.

Waterreur-Scheveningen-concept

Paviljoen Waterreus Scheveningen - BINT architecten

Waterreur-Scheveningen-tek-situatie

Paviljoen Waterreus Scheveningen - BINT architecten

Waterreur-Scheveningen-tek-plattegrond

Paviljoen Waterreus Scheveningen - BINT architecten

Waterreur-Scheveningen-tek-gevels

Paviljoen Waterreus Scheveningen - BINT architecten

Waterreur-Scheveningen-IMG_9742

Waterreur-Scheveningen-IMG_9711

 
Waterreur-Scheveningen-panorama