Jaarrondpaviljoen The Coast, Monster

Status
Gerealiseerd
Jaar
2014
Opdrachtgever
The Coast
Functie
Horeca
Oppervlakte
450M² BVO
Locatie
Monster

Strandbebouwing in Monster is toegestaan onder specifieke randvoorwaarden. Een belangrijke beeldbepalende voorwaarde is een opgetild bouwvolume op poten, twee meter boven het doorgaand strandprofiel.

Het concept voor het jaarrond paviljoen The Coast is op deze randvoorwaarde gebaseerd; een zwevend volume met uitstraling rondom. Het doel is een gebouw te ontwerpen met minimale invloed op de omgeving en een maximale aantrekkingskracht. De natuur kan binnen dit concept onbelemmerd zijn gang gaan, ook onder het paviljoen door.

De natuurlijke uitstraling van het paviljoen sluit hier op aan, het gebouw op gaat op in zijn omgeving en genereert hierdoor een vanzelfsprekende aantrekkingskracht.

Belangrijke drager van het concept is de routing. Langs deze routing bevinden zich diverse functies die uiteindelijk naar het paviljoen leiden. Gedacht kan worden aan een uitkijkpunt, zitgelegenheid, fietsenstalling, uitgifte horeca, EHBO post en een speelruimte voor kinderen. Door het volume te koppelen aan een doorgaande routing ontstaan er vloeiende overgangen tussen duinen, strandafgang, fietsenstalling, paviljoen, terras, trappen en het strand.

 

The_Coast_concept
Om de vloeiende overgangen te benadrukken worden de constructieve lijnen van het hoofdvolume doorgezet in de doorgaande routing en het terrasdek. Hierdoor ontstaat er een dynamische vorm waarbij de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Aan de duinzijde gaan de constructieve lijnen over in de balustrades van de steiger. Boven het terras aan de zeezijde worden constructie lijnen ook doorgezet. In ruimte hiertussen zijn rolschermen te spannen voor bescherming tegen zon en regen. Het ‘’dichte’’ dak gaat geleidelijk over in een open lattenstructuur om de zachte overgang te benadrukken, ongeacht de stand van de translucente rolschermen. De constructie blijft deels zichtbaar, wat de tijdelijkheid van de constant veranderende natuur benadrukt.
De tweedeling van het hoofdprogramma in restaurant en multifunctionele ruimte is zichtbaar gemaakt in het dak. Het midden van het paviljoen is hiervoor uitgevoerd met een transparant dakdeel waar licht tot diep in gebouw kan doordringen. Het opdelen van het dak in drie delen voorkomt tevens een te massale uitstraling van het hoofdvolume.
Door het ruime dakoverstek aan alle zijden kan er veel glas worden toegepast in de gevels waardoor het gebouw een transparante uitstraling krijgt. In het midden van de gevel aan de duinzijde loopt de kern van het gebouw tot aan de gevel, hier bevindt zich direct aan de doorgaande routing de uitgifte met een doorkijk door het hart van het paviljoen.
De horizontale gevelbekleding is opgebouwd uit antraciete houten delen, die samen met de witte kozijnen bijdraagt aan een nautische uitstraling. De rest van het paviljoen is ook opgebouwd uit materialen met een natuurlijke uitstraling die opgaan in de omgeving.
The_Coast_Doorsneden_D-E
The_Coast_Doorsnede_G
The_Coast_Plattegrond_00

The_Coast_bb_0016
The_Coast_bb_0017