Duikcentrum Scuba Republic, Zandvoort

Status
Gerealiseerd
Jaar
2010
Opdrachtgever
Scuba Republic
Functie
Herbestemming
Oppervlakte
250m² BVO
Locatie
Zandvoort

Het bestaande horecapaviljoen aan de boulevard van Zandvoort is herontwikkeld tot duikresort. Het ontwerp is er op gericht om het exterieur met minimale ingrepen een hedendaagse uitstraling te geven die past bij de sfeer van het duikcentrum. In het interieur worden de benodigde functies geïntegreerd tot een eenduidig ontwerp.

Maaiveld
Het paviljoen grenst aan de Westkant direct aan de boulevard, het terras wordt begrenst door een houten omheining met glas. Door het hele kavel met vlonders op te hogen ontstaat er automatisch een buffer tussen het gebouw en de boulevard. Deze verhoging wordt aan de entree zijde verbonden met het terras. Door het hoogteverschil bij de entree weg te nemen [is nu een trap van 2 treden] vormt dit geen extra obstakel meer bij het betreden van het pand. Richting het gebouw loopt de vlonder in terrasvorm op. Tussen de terrassen worden bakken met duingras geplaatst. Met deze inrichting wordt aangesloten op de duinstructuur aan de terras zijde en wordt versterkt dat het paviljoen letterlijk ‘in’ de duinen staat, de natuurlijke grondslag van het gebied.

Gevels
Om extra vloeroppervlak te creëren wordt het volume aan de noordzijde met een stramien uitgebreid, hier bevinden zich de entree, de kleedkamers en het kantoor. De dichte gevelelementen en de kozijnen worden antraciet grijs geschilderd, de dakrand wordt vervangen door hout. Door de hemelwaterafvoeren op de hoeken ook in te pakken met het hout lijkt het of deze ‘kolommen’ het uitkragende dag dragen. Een rieten dak [look] wordt voorgesteld ter plaatse van het zichtbare dakdeel.

Entree
De entree ontsluit de verschillende hoofdfuncties van het duikcentrum; duikshop, kantoor en het duikbad. In de entree staat een receptie-/ verkoopbalie , hier kan informatie verkregen worden en worden kleine gadgets verkocht. Het interieur is een combinatie van strakke afgewerkte materialen en ruwe warme materialen. Linksaf zit de trap naar beneden hier komt men in de duikshop/ opslag die zich in de kelder bevindt. Het kantoor heeft direct zicht op de entree, zodat de balie niet constant bemand hoeft te zijn.

 

Duikcentrum-Zandvoort-bestaand-IMG_9341
bestaande situatie

Duikcentrum-Zandvoort-IMG_0045
nieuwe situatie

Duikshop | Opslag
In de kelder zitten de duikshop | opslag, entree leveranciers, toiletten, installaties en de zwembadbak. Hoewel dit de kelder is, kan er daglicht gerealiseerd worden via de trap van de leveranciers en door een venster naar het duikbad. De opbergruimte is verwerkt in de houten wanden die vrij van vloer en plafond gehouden zijn. In de uitsparingen van de kasten en de plinten onder en boven worden de lampen verwerkt. Het plafond kan ‘kaal’ en grof van structuur blijven [beton]. De achterwand van het pashokje is voorzien van een spiegel, hierdoor lijkt de shop verder door te lopen als het pashokje niet in gebruik is.

Duikbad
De oriëntatie van het bad en het grote raam richting zee, versterken de relatie tussen het duikbad en de zee. De routing is verdeeld in een ‘droge’ en ‘natte’ route. De ‘droge’ route loopt langs de duikspullen en koelkasten naar het terras. De ‘natte’ route is direct naast het duikbad en heeft een ‘afschot’ richting het water. De bergruimte voor cursusmateriaal is verwerkt in de gekromde wand langs de achtergevel en aan de gang zijde van het zitmeubel die de afscheiding vormt tussen de twee routes. Aan de ‘natte’ kant van het meubel kunnen spullen opgeborgen worden die kunnen uitlekken, voor de wetsuits is er een aparte nis naast de trap. De compressor voor het vullen van de duikflessen staat in de verlengde buitentrap ombouw. Dit is de ideale plek: de afstanden blijven minimaal en het geluid van de compressor is ‘buiten’ het gebouw zodat er minimaal hinder van zal zijn.

De doorgezette ombouw geeft middels een deur toegang aan deze kleine opslagruimte. De ombouw zorgt op zijn beurt weer voor geluidswering naar buiten. De duikflessen worden vanuit een paneel in de wand gevuld die direct achter de compressor ruimte zit. Door afronding van alle binnenhoeken van het zwembad ontstaat er een vloeiende routing en lijkt de ruimte optisch groter. Dit effect wordt versterkt door de lichtkoof die direct via spots en indirect via licht op het spanplafond de ruimte verlichten. Vanuit het zwembad zijn ook de kleedkamers en het achterliggende theorielokaal goed bereikbaar.

Terras
Het terras aan de achterzijde is bereikbaar via het duikcentrum. Het hoogteverschil van ca. 70 cm wordt in een aantal stappen overbrugd, waardoor aparte ruimten ontstaan waar men rustig kan zitten. Ter plaatse van de trap worden wederom bakken met duingras geplaatst. Vanaf het terras zijn tevens de spoelbakken en buitendouche bereikbaar die in het verlengde van de trap ombouw zijn verwerkt.

De afscheiding van het terras wordt in de dezelfde kleurstelling geschilderd als het paviljoen. Er komt een spatie tussen de afscheiding en het paviljoen, hier komt een transparante afscheiding komt die geopend kan worden voor cursisten die een buitenduik maken. De drankenautomaten en de koffieautomaat zitten direct om de hoek van de openslaande deuren. Deze kunnen zelf bedient worden door de meegekomen aanhang/ cursisten en maken het terras compleet.

Duikcentrum-Zandvoort-tekening-plgr-begane-grond

Duikcentrum-Zandvoort-drsn_0000

Duikcentrum-Zandvoort-tekening-gevels-voor-rechts

Duikcentrum-Zandvoort-tekening-gevels-achter-links

Duikcentrum-Zandvoort-0006

Duikcentrum-Zandvoort-0007

 
Duikcentrum-Zandvoort-IMG_0088