De Waterreus, Scheveningen

Status
Gerealiseerd
Jaar
2016
Opdrachtgever
De Waterreus
Functie
Horeca
Oppervlakte
500m² BVO
Locatie
Scheveningen

Waterreur-Scheveningen-strandpaviljoen_2016
De Waterreus in Scheveningen is in 2016 bekroond als Beste Strandpaviljoen van Nederland! De verkiezing Strandpaviljoen van het Jaar is een initiatief van Strand Nederland.

Het concept voor het jaarrondpaviljoen is gebaseerd op de rechthoek. Dit bleek na onderzoek de optimale basisvorm voor het realiseren van maximale flexibiliteit t.o.v. de weersomstandigheden en exploitatie. Resultaat is een compact volume met rondom een groot open en flexibel in te delen terras én behoud van zicht naar zee en boulevard.

De nieuwe boulevard in Scheveningen is een aantrekkelijke flaneerstrook geworden met veel beweging van mensen op diverse snelheden (fiets, auto, hardloop, wandelen etc.). De boulevard is hiermee de hoofdaanvoerroute van publiek. Omgekeerd is het vanaf het terras aantrekkelijk om naar te kijken. Het paviljoen sluit hier op aan en is zo ontworpen dat het rondom een uitnodigende uitstraling heeft. Door de transparantie vanuit het paviljoen en vrije zichtlijnen vanaf het terras worden alle kwaliteiten rondom benut en als het ware het paviljoen ingetrokken.


Het strandpaviljoen is gerealiseerd op een plint van 1 meter hoogte boven het doorgaand strandprofiel, hiermee staat het op veilige hoogte voor extreme omstandigheden. De ligging in cluster 4, midden tussen de surfpaviljoens, is uniek. Tegen het noordelijk havenhoofd aan, ligt het zogenaamde activiteitenstrand.
Het eerste jaarrondpaviljoen van Scheveningen draagt bij aan de voorzieningen op het activiteitenstrand en heeft hierin een ondersteunende en versterkende rol.

Het constructieve uitgangspunt is gebaseerd op een vierkant grid van 3×3 meter. De hoofdconstructie bestaat uit karakteristieke houten spantconstructies en houten gevelkollomen. De uitstraling van het paviljoen is laagdrempelig en sluit aan op het semi-openbare karakter van de functie.

Door de materialisatie komen de gebouwdelen en de achterliggende functies naar voren. De gebouwkern, met keuken opslag en personeelsruimten, is stevig vormgegeven van hout en ”draagt” het gebouw letterlijk in constructieve zin. De publieke ruimte is voornamelijk met glas omgeven en geeft de gasten maximaal uitzicht op de omgeving.
Het gebouw is rondom voorzien van een lichtdoorlatende schuine dakstrook. Deze dakstrook brengt het daglicht tot diep in het paviljoen en creëert een buitengevoel. Het paviljoen krijgt hierdoor gedurende de dag/ seizoen en weertype een steeds wisselende sfeer. ’s avonds werkt deze dakstrook omgekeerd en straalt het dak rondom licht richting strand en boulevard. Binnen is de sfeer ‘s-avonds ook geheel anders dan overdag. De sterrenhemel maakt de avondsfeer compleet en is subtiel in het acoustisch plafond verwerkt.

Waterreur-Scheveningen-concept

Waterreur-Scheveningen-tek-situatie

Waterreur-Scheveningen-tek-plattegrond

Waterreur-Scheveningen-tek-gevels

Waterreur-Scheveningen-IMG_9742

Waterreur-Scheveningen-IMG_9711

 
Waterreur-Scheveningen-panorama