Beach Houses, Hoek van Holland

Status
Built
Year
2013
Client
KSR Project Ontwikkeling
Function
Leisure
Surface (GFA)
5200sqm
Location
Hoek van Holland (NL)

Hoek van Holland is een dynamische strandlokatie. Richting het noordwesten bevindt zich het uitgestrekte strand en duingebied. Aan de zuidwestzijde zit de monding van de Nieuwe Waterweg.
Met grote regelmaat passeren hier imposante zeeschepen op weg naar de veilige haven van Rotterdam óf zeewaarts naar een bestemming ergens in de wereld. Opgeteld met het wisselende
karakter van de noordzeebranding en het weer is dit een unieke plek voor de ontwikkeling van luxe strandhuizen.

Uitgangspunten voor het conceptontwerp: Relatie met Nieuwe Waterweg en de haven, met zijn no-nonsense karakter. Kwaliteiten van het strand en de duinen maximaal benutten en de opbouw in losse stapelbare units.

De opbouw in units heeft grote voordelen; de opbouwtijd wordt tot een minimum beperkt, het strandhuis kan onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek worden gebouwd en in de toekomst blijft eventueel verplaatsen mogelijk. Basis voor elke unit is een stalen frame. Vloeren, binnenwanden en gevels worden hieraan gekoppeld. Op locatie worden de units geplaatst op de fundering, deze is eerder aangebracht en reeds verhoogd uitgevoerd.

De strandhuizen worden als twee-onder-één-kap uitgevoerd. Dit biedt de mogelijkheid om verschillende woningtypen met elk hun eigen kwaliteiten onder te brengen in een unit.

Door op de eerste verdieping de richting over de breedte te oriënteren heeft elk type afwisselend een groot terras richting zee (middag- /avondzon) of richting duinen en Nieuwe Waterweg (ochtend- /middagzon). Door de draaiing van de plattegrond wordt de ruimtelijke beleving gemaximaliseerd en ontstaat er grotere variatie binnen de twee-eenheid.

De woningtypen kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld. In het schetsontwerp zijn de woonkamers altijd zeegericht en de open keukens duingericht. Hierdoor krijgt type A een open trap in de woonkamer, terwijl bij type B de gecombineerde douche/ toilet zich onder de trap bevindt. Bij beide typen komt het daglicht via de glazen pui op de eerste verdieping en het trapgat tot diep in het woongedeelte.

De gevels refereren naar gestapelde containers uit de haven. De binnenste laag van de gevel bestaat uit gekleurde panelen. De doorlopende houten lamellenstructuur aan de buitenzijde
zorgt voor een natuurlijke uitstraling en maakt één geheel van de gestapelde units. Door per woningtype een andere achterliggende gevelkleur te gebruiken zijn de verschillende typen te ‘lezen’ in de gevel. De lamellenstuctuur heeft verschillende dichtheden t.p.v. dichte delen, raamopeningen, borstwering en balkons. Tenslotte zijn de ‘tweekappers’ om en om gespiegeld in het totaalplan hierdoor ontstaat een levendig gevelbeeld waarbij elke gevel uniek is.

Luxe-Strandhuizen-Hoek-van-Holland-concept

Luxe-Strandhuizen-Hoek-van-Holland-plattegronden

Luxe-Strandhuizen-Hoek-van-Holland-gevels

Luxe-Strandhuizen-Hoek-van-Holland-doorsneden

Luxe-Strandhuizen-Hoek-van-Holland-opbouw-locatie

Luxe-Strandhuizen-Hoek-van-Holland_0009

Luxe-Strandhuizen-Hoek-van-Holland_0010

 
Luxe-Strandhuizen-Hoek-van-Holland_0011