Artdepot and Office, Rijswijk

Status
Study
Year
2013
Client
Mewivast Projectontwikkeling BV
Function
Depot/ Business
Surface (GFA)
16000sqm
Location
Rijswijk (NL)

Hoofdvorm
Als hoofdvorm is gekozen voor een ellips. Deze vorm wordt aan de zuidzijde gedicteerd door de trambaan en de kavelvorm. Door aan de anderkant ook een ‘voorzijde te creëren komt er een elegant slank ogend volume. Er zijn geen achterkanten meer en het gebouw heeft een rondom uitstraling die overal ruimte laat aan de omliggende gebouwen. Ondanks het slank ogende volume wordt er toch een behoorlijke vloer gecreëerd van 1150 m2 BVO per verdieping. De vorm en de gevel geven samen expressie aan het gebouw en vertellen tevens de bijzonder functie van het gebouw.
Gevel
De gevel van het depot van Art Plaza vraagt om een gesloten dichte structuur. Om de gevel wel aantrekkelijk te maken en niet te massaal is er een diagonale stapeling van ‘‘dozen’’ bedacht. Deze structuur verbergt het aantal verdiepingen achter deze gesloten gevel en zorgt dat de blik naar de transparante kroon met kantoren wordt begeleidt. Om de massaliteit te doorbreken zitten er in de dichte structuur spaties van glas, dit zijn etalages en/of ateliers waar de kunst kan worden tentoongesteld of gerestaureerd. De wisselende structuren in de gestapelde dozen zorgen voor een divers afwisselend gevelbeeld die laat zien dat in ieder doos ook iets anders is opgeslagen en dat de grootte van de opslag kan varieren.

artdepot-kantoor-rijswijk-concept-hoofdvorm
hoofvorm

artdepot-kantoor-rijswijk-concept-logistiek
logistiek

artdepot-kantoor-rijswijk-concept-gevel
gevel

artdepot-kantoor-rijswijk-concept-kantoren
kantoren

Logistiek
Art Plaza ligt op een unieke zichtlokatie dicht bij de snelweg en is zeer goed bereikbaar. Om goed op de bereikbaarheid aan te sluiten is de logistiek zeer belangrijk. Het laden/ lossen op maaiveld moet hiervoor de ruimte krijgen. Voorstel is om vrijwel het hele kavel op maaiveld voor de logistieke oplossing te gebruiken. Voor bezoekers is er parkeren op maaiveld te realiseren bovenop een verdiepte natuurlijk beluchtte parkeergarage. Verder wordt er nog een stijgpunt voor de kantoren gemaakt naast het parkeren voor de bezoekers. De expeditie ligt uiteraard ook op het maaiveld en de vrachtwagens kunnen in dit volume achter gesloten deuren laden/lossen. In de expeditie is een laadlosplatform op hoogte met 4 loading docks, De loading docks zijn direct aangesloten op de goederenlift.
Kantoren
In de expeditie is een kantoor van 100 vierkante meter mogelijk, Deze is gescheiden van het kantoor voor de rest van het personeel. Dit kantoor van 400 m2 BVO bevindt zich direct boven de opslag voor kunst . De rest van de verdieping is gereserveerd voor de installaties voor zowel de kantoren als het art depot. Een interne verbinding met de opslag is door deze plek eenvoudig te realiseren indien wenselijk. De toplagen zijn eveneens kantoor en gereserveerd voor derden. De ligging van de kantoren op de hoogste verdiepingen zorgt voor een gegarandeerd mooi uitzicht rondom. De kantoorlagen kunnen hierdoor ook lichter worden geconstrueerd omdat de belastingen lager zijn dan de opslagvloeren in de eerste lagen.

artdepot-kantoor-rijswijk-plgr-verdiept-parkeren

artdepot-kantoor-rijswijk-plgr-begane-grond

artdepot-kantoor-rijswijk-0002-kantoor

artdepot-kantoor-rijswijk-0003-artdepot

artdepot-kantoor-rijswijk-0003-kantoor

artdepot-kantoor-rijswijk-0005-artdepot

 

artdepot-kantoor-rijswijk-plgr-eerste-verdieping

artdepot-kantoor-rijswijk-plgr-tweede-verdieping

artdepot-kantoor-rijswijk-0013-kantoor

artdepot-kantoor-rijswijk-0016-kantoor

artdepot-kantoor-rijswijk-0014-kantoor