Beach Pavilion Sjoerd, Ameland

Status
Built
Year
2016
Client
Sjoerd Ameland
Function
Leisure
Surface (GFA)
400sqm
Location
Ameland (NL)

Sjoerd-Ameland-strandpaviljoen_2016
Sjoerd op Ameland is in 2016 bekroond als Meest Duurzame Strandpaviljoen van Nederland! De verkiezing Strandpaviljoen van het Jaar is een initiatief van Strand Nederland.

De zware weersomstandigheden vragen om een belangrijke beeldbepalende randvoorwaarde: een paviljoen op Ameland is een opgetild bouwvolume op palen, relatief hoog boven het doorgaand strandprofiel. De ligging op de noordkant van het paviljoen is uniek ten opzichte van de meeste paviljoens in Nederland. De zon komt hierdoor bijna de gehele dag vanaf de duinen en de gasten zitten veelal met de rug naar de zee.

Het concept voor het jaarrond paviljoen Buren van Nes is op bovenstaande gegevens gebaseerd: een zwevend volume met uitstraling naar alle windstreken. De natuur kan binnen dit concept onbelemmerd zijn gang gaan, zelfs onder het paviljoen door.


De uitstraling van het paviljoen moet hier op aansluiten, zodat het gebouw op gaat in zijn natuurlijke omgeving en hierdoor een vanzelfsprekende aantrekkingskracht genereert. Het uitgangspunt is het volume van een traditioneel strandpaviljoen. Graag gaan we de vergelijking aan met fruit. Net als bij fruit is de kwaliteit en beleving van een strandpaviljoen weersafhankelijk. Fruit heeft een sterke aantrekkingskracht en is een natuurlijk uitgangspunt om de (duurzame) ambities van Buren van Nes te realiseren. Door de onderdelen van een vrucht conceptmatig te vertalen naar bouwdelen kunnen we het hoofdvolume helder transformeren.

De bouwdelen worden vertaald naar: de schil/buitenhuid, het vruchtvlees/publieke ruimte, de pit/functionele kern en de bladeren/dak. Door te snijden in de vrucht, verdelen we de publieke ruimte in binnen,- en buitenruimte. Hierin raakt de buitenruimte soms tot aan de kern (de pit) . Door materialisatie komen de bouwdelen en functies nog sterker naar voren. De schil van het hoofdvolume is van hout, de publieke ruimte bestaat uit lucht met glas omgeven en de kern heeft een eigen materiaal . Om de opengesneden publieke ruimte te beschermen wordt een golvend dak (het blad) gedrapeerd. Het dak laat openingen tussen het weggesneden hoofdvolume en de onderzijde van het dak. Deze openingen brengen het licht tot diep in het paviljoen. Het paviljoen krijgt hierdoor gedurende de dag/ seizoen en weertype een steeds wisselende sfeer. Van een afstand gezien heeft het paviljoen vanuit iedere windrichting een unieke uitnodigende uitstraling en toont het letterlijk zijn veelzijdigheid.

Sjoerd-Ameland-concept

Sjoerd-Ameland-tek-situatie

Sjoerd-Ameland-tek-begane-grond

Sjoerd-Ameland-tek-gevels

Sjoerd-Ameland-bouw-panorama

Sjoerd-Ameland-IMG_8379

Sjoerd-Ameland-IMG-20160731-WA0001

Sjoerd-Ameland-IMG-20160731-WA0000

 
Sjoerd-Ameland-IMG_8419